День пам'яті героїв Крут (2021 р.)

 


Крути: перші «кіборги» - відомі й невідомі сторінки

Мета: формування  в учнів почуття  патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого; розкрити суть, причини трагедії під Крутами, виховувати в учнів інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України.

Обладнання: ноутбук, презентація, прапор України, відео,мікрофон,  свічка.

         Хід заходу:        

В Україні 29 січня відзначається День пам'яті Героїв Крут. 1918 року київські студенти стали жертвами нерівного бою проти армії більшовиків, поблизу селища Крути Чернігівської області. Допоки ці  історичні події живуть у нашій пам’яті, вони мають свою цінність.

Крути… Символ героїзму і відданості нашого юнацтва, символ національної трагедії. Цвіт української молоді, Герої, які склали іспит зрілості, ставши в обороні української Волі і Державності…

Давайте своєю пам’яттю та уявою перенесімося в буремний, незабутній 1917 рік.

 

Під Крутами хлопці загинули співаючи Гімн України, тому давайте згадаємо їх героїчний подвиг, виконавши Гімн

https://www.youtube.com/watch?v=EdH1d1UMKPE&ab_channel=ukrainaforever

Проведіть паралелі з сучасною ситуацією

Історія повторюється, якщо її не пам’ятати. Наведіть перелік історичних фактів, що мали місце в Україні на початку 20 ст. та разом прослідкуймо паралелі між подіями 1918 р. та війною 2014 р.  (Визначаємо спільні і відмінні риси цих подій):

Краще справитися з цим завданням вам допоможе відеоматеріал :

https://www.youtube.com/watch?v=g0BPu1SapxA&feature=emb_logo&ab_channel=24%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB

1. Українська народна республіка рад, проголошена прихильниками Радянської Росії у Харкові. Провальна спроба переобрати більшовистську владу на Всеукраїнському з’їзді рад селянських, робітничих і солдатських депутатів у Києві.

 

2. Військова допомога новоутвореній республіці, захоплення сходу України. При цьому офіційне керівництво у Москві запевняло, що не має до війни жодного стосунку – це непідконтрольні їм місцеві елементи чинять агресивні дії.

 

3. Пропаганда переконувала українську армію та громадян дотримуватись нейтралітету чи переходити на бік Радянської Росії.

 

4. Утома від війни (щойно скінчилась перша світова). Невдоволення солдатів, основна маса з яких були селянами, затягуванням УНР земельної реформи.

 

5. Вимушене створення армії з більш мотивованих на захист держави добровольців

 

6. Чимала кількість прихильників більшовиків в Україні.

Давайте згадаємо імена учасників бою під Крутами: ( по черзі учні зачитують імена зі списку)

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2_%D0%B1%D0%BE%D1%8E_%D0%BF%D1%96%D0%B4_%D0%9A%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8

Трагедія під Крутами не закінчилася окремою жорстокою розправою зі студентами та гімназистами, що полягли в нерівному бою. Режим, який так часто лицемірно називав себе найгуманнішим і найсправедливішим, не дозволив навіть поховати героїв за народними традиціями. Але після повернення до Києва Центральної Ради, М. Грушевський на першому засіданні Малої Ради 9 березня 1918 р. запропонував вшанувати пам’ять полеглих стрільців студентського куреня, що загинули за Україну. Було вирішено перевезти тіла до Києва і поховати на Аскольдовій горі. Похорони відбулися 19 березня.

Рік 18-й… вже місяць березень

Йде центром Києва у шумі люд:

Перепоховують у трунах бережно

Цих закатованих Героїв Крут.

На Аскольдовій могилі

Поховали їх —

Тридцять мучеників українських,

Славних, молодих…

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

Понад все вони любили

Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті

З славою святих. —

На Аскольдовій могилі

Поховали їх.

На жаль, довгий час українській молоді не судилось вшановувати пам’ять Героїв Крут, читати і слухати вірші і пісні, що звучали сьогодні. Комуністичний режим, який насадили Україні московські більшовики, намагався викреслити з нашої історії ці героїчно-трагічні події, могили були стерті з лиця землі. По могилі на Аскольдовій горі було прокладено асфальтову дорогу, некрополь знищено і влаштовано місце розваг. Та пам’ять народу не зітреш і не зруйнуєш ніякими бульдозерами. Прогресивна молодь діаспори з року в рік 29 січня влаштовувала Пам’ять Героїв Крут. Широко відзначалася ця подія студентами Західної України до 1939 року відкрито, а після встановлення комуністичного режиму – таємно.

         Після здобуття Україною незалежності 29 січня стало Днем всієї шкільної і студентської молоді України. У цей день в усіх навчальних закладах проводиться спеціальний урок – урок любові до України, на якому звучить пристрасне слово про подвиг Героїв Крут.

 

Хвилина мовчання

Коло ідей: « Чи можна учасників бою під Крутами назвати добровольцями?»

Творче завдання: Я – герой (метод мікрофон)

Інтерв’ю: «Я герой боїв під Крутами»

 

https://www.youtube.com/watch?v=9ICZ_LCkKDY&ab_channel=DZIDZIO

 

Слава Україні! Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар