Практичне заняття : Розв'язання правових ситуацій із цивільного, сімейного та трудового права.

10 клас                Урок №______                       Дата_____________
Практичне заняття : Розв'язання правових ситуацій із цивільного, сімейного та трудового права.
Мета: навчати учнів знаходити необхідну інформацію в ході практичного заняття; формувати вміння аналізувати ситуації ; виховувати законослухняних громадян.
Обладнання: картки з описом ситуацій для аналізу.
Тип уроку: застосування здобутих знань.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Оголошення теми і мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.
ІІІ. Актуалізація наявних знань
ІУ. Розв'язання практичних завдань
1.     Купуючи в магазині "А" ряд харчових продукців, а саме: хліб (1 шт), цукор (1 кг),  макарони (1 уп.), морозиво (2 шт)., масло (1 уп.), громадянка Іванова надала продавцю 50 грн. Їй повинні були дати здачу 2,99 грн. Але продавець зазначила, що в неї немає чим дати здачу і на залишок дала покупцю 1 пач. сирників і 2 цукерки.Чи порушені в даній ситуації права споживача? Чи мала право продавець так вчиняти?
2.     Григорію Терещенку 70 років, він має двох повнолітніх дітей: дочку Ольгу 43 років і сина Богдана 39 років. Ольга працює лікарем-терапевтом приватної клініки, вона одружена, у неї двоє неповнолітніх дітей, яких виховує разом із чоловіком. Богдан — директор фірми з ремонту побутової техніки, він має сім'ю: дружину і трьох неповнолітніх дітей. Ольга і Богдан непогано заробляють.

Григорій Терещенко розлучився зі своєю дружиною Світланою, коли Ользі було всього сім років, а Богдану — три. З дітьми Григорій не спілкувався, морально їх не підтримував, хоча аліменти, призначені судом, сплачував регулярно. Щоб утримувати неповнолітніх дітей, мати працювала на двох роботах. Зараз Світлана — пенсіонерка, живе неподалік від міста у приватному будинку, має своє господарство — садок, город, кролів. Богдан та Ольга допомагають їй матеріально.

Терещенко більше не одружувався. Він живе самотньо у невеличкій квартирі. З лютого минулого року за станом здоров'я (Григорій хворий на діабет) покинув роботу. Терещенко отримує пенсію за віком. Вряди-годи він підробляє, реалізуючи свої акварельні малюнки.

У січні цього року Григорій Терещенко звернувся до суду із заявою, в якій просить призначити аліменти зі своїх дітей у зв'язку з важким матеріальним становищем. 
3.     Під час укладання трудового договору із 17-річним Олегом керівник підприємства наполягав на 38-годинному робочому тижні та наданні працюючому відпустки тривалістю 30 календарних днів. Яких порушень припустився власник підприємства?
4.       Адміністрація підприємства видала наказ про залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт із метою запобігання рухомого складу в пунктах відправлення та призначення. Чи мала адміністрація підприємства на це право? Свою відповідь обґрунтуйте.
5.     17-літній Валентин улаштувався на роботу. Ніяких пільг на роботі він не отримав.
6.     Робітник проспав і запізнився на робочу зміну на 3 год і 5 хв. Він попросив вибачення в бригадира, проте його звільнили з роботи.
7.     На підприємстві відбувається скорочення штату працівників. Брига­дир запропонував своїм працівникам написати у зв'язку з цим заяву про звільнення за власним бажанням.
8.     Новопризначеному в приватну фірму Артеменку роботодавець пояснив, що протягом двох років на відпустку він може не розраховувати, а потім матиме відпустку по три тижні на рік. Прокоментуйте це рішення.
9.     Молоді люди зареєстрували шлюб, коли дівчина вже чекала на дитину. Через місяць чоловік подав до суду заяву на розлучення. Якими мають бути дії судді? (Заяву не приймуть, оскільки розірвання шлюбу є неможливим, коли жінка вагітна або дитині ще не виповнилося року. Але жінка може подати таку заяву.)
10.                        Громадянин Валентин та його дружина Софія прийняли рішення про розлу­чення. При цьому в них виникла суперечка щодо поділу майна. Валентин наполягає на тому, що 2/3 майна повинні залишитися в нього, адже він протягом всього десятирічного перебування в шлюбі  працював у банку, отримував велику зарплату. Дружина увесь цей час була домогосподаркою, ніде не працювала і не отримувала ніяких доходів. Як має бути розв'язано це питання?
(Згідно з Сімейним кодексом майно нажите в шлюбі ділиться навпіл)
11.                       Після одруження Іван у категоричній формі почав вимагати від своєї дружини залишити роботу і зайнятися самим лише домашнім господарством. Олена не погодилася з цим, навіть переїхала від чоловіка, з яким вона проживала в однокімнатній квартирі разом з тещею, до своїх батьків у приватний будинок. Чоловік продовжував наполягати на виконанні його вимоги, вважаючи, що дії дружини е порушенням її обов'язку. (Згідно з Сімейним кодексом кожен із подружжя самостійно вирішує питання про роботу, місця проживання, навчання тощо, отже, дії жінки юридична можливі, вимоги ж чоловіка юридичних підстав не мають. З іншого боку, подружжя має враховувати не лише юридичний, але й моральний бік справи, намагаючись спільно розв'язувати такі проблеми.)
12.                        До юридичної консультації звернулася громадянка Кришталева із таким питанням: її онук ( 13 років) хоче купити квартиру. Чи має він на це право ? Яку відповідь вона отримає? Чому?
13.                        Громадянин Петров та громадянин Іванов уклали договір купівлі – продажу, за яким громадянин Петров продав громадянину Іванову власну квартиру.
Визначте елементи складу цивільного право відношення? (об'єкт, суб'єкт, правомірність)
У. Підсумки уроку.
УІ. Домашнє завдання

Підготуватись до уроку узагальнення

Немає коментарів:

Дописати коментар