Конспект уроку у 7 кл. Практичне заняття. Устрій станово-представницької монархії у Франції та в інших державах Західної Європи (монархіях, середньовічних республіках)

7 клас            Урок №_______               Дата_____________
Практичне заняття. Устрій станово-представницької монархії у Франції та в інших державах Західної Європи (монархіях, середньовічних республіках)
Мета: навчити учнів аналізувати, систематизувати отриману на попередніх уроках інформацію; розвивати вміння групової роботи; виховувати повагу до історії європейських народів.
Хід уроку
І. Оргмомент
ІІ. Оголошення теми і мети уроку. Мотивація.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
Організовується робота в групах:
1-ша група – Устрій Франції
2-га група – Устрій Німеччини
3-тя група – Устрій Англії
Результати роботи узагальнюються в таблиці «Устрій станово-представницької монархії у Франції та в інших державах Західної Європи»
Країна
Політичний устрій
Франція
Головною зміною в державному ладі аналізованого періоду була поява нової форми держави - станово-представницької монархії.У Франції станово-представницький орган (Генеральні штати) утворився 1302 р., в період правління Філіпа IV.
За своїм складом Генеральні штати представляли духовенство, дворянство і міську аристократію. Під час засідань депутати від цих станів утворювали окремі групи. Кожний стан засідав і виносив рішення окремо від інших і володів одним голосом, не­залежно від кількості депутатів, які входили до його складу. За такого порядку голосування перевага завжди була на боці представників дворянства і духовенства, якщо між ними не було розбіжностей.

Німеччина
німецька імперія, яка з кінця XV ст. іменувалася «Священною Римською імперією німецької нації», не являла собою єдиної, тим паче централізованої, держави. Формально до її складу, крім Німеччини, входили Нідерланди, дрібні італійські держави.
Вища влада в імперії належала не імператорові, а князям-курфюрстам. Законодавча влада формально визнавалася за рейхстагом, який складався з «імператорських чинів» - курфюрстів, князів, представників імперських і вільних міст. У кожному князівстві сформувався власний станово-представницький орган - ландтаг(земський з'їзд), що складався з місцевого дворянства, духовенства і представників земських міст.
У 1437 р. імператорська влада остаточно перейшла до рук Габсбургів. Імперія щораз більше набувала характеру слабкої федерації самостійних німецьких держав.
Англія
Період станово-представницької монархії в Англії характеризувався створенням станово-представницького органу - парламенту, зміною та вдосконаленням окремих ланок системи державного управління.
У другій половині XIV ст. відбувся поділ парламенту на дві палати: верхню (палата лордів) і нижню (палата общин). Своєрідність цього поділу полягала в тому, що рицарі та міщани опинилися в одній палаті. Спершу вони могли лише затверджувати рішення, прийняті баронами і духовенством, які складали велику раду.
У 1352 р. обидві половини парламенту почали засідати окремо.
Загалом у період станово-представницької монархії парламент мав такі права:
а) вирішувати питання про розмір зборів на користь королівської скарбниці;
б) брати участь у виданні законів;
в) здійснювати контроль за вищими посадовими особами;
г) провадити судочинство.
Право контролю за діяльністю посадових осіб дозволяло палаті общин виступати з обвинуваченням найвищих посадових осіб держави. Обвинувачуваний міг бути засудженим навіть до страти з позбавленням будь-яких спадкових прав і конфіскацією майна.
Виняткове право на видання законів виникло з права парламенту подавати королю петиції. Король міг відхилити вимоги парламенту або погодитися з ними.
ІУ. Узагальнення знань
Обговорення результатів таблиці
У. Підсумки уроку
УІ. Домашнє завдання
Скласти кросворд  до теми


1 коментар: