10 клас                      Урок №______               Дата___________
Практичне заняття : Розв’язання правових ситуацій із адміністративного та кримінального права.
Мета: навчитись оперувати отриманими знаннями з адміністративного і кримінального права в ході розв’язання правових ситуацій; розвивати вміння зіставляти та порівнювати інформацію; формувати вміння аналізувати правові ситуації.
Хід уроку
І. Організаційний момент уроку
ІІ. Перевірка домашнього завдання
Завдання
Скласти порівняльну таблицю «Кримінальне і адміністративне право»
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
ІV. Вивчення нового матеріалу              
1.     Чотирнадцятирічний Сергієнко скоїв дрібне хуліганство. 15 грудня 2004р. щодо його матері був складений протокол про адміністративні правопорушення, відповідно до якого вона підлягала відповідальності невиконання батьками обов'язків щодо виховання дитини. При розгляді справи в суді мати Сергієнка пояснила, що вона не позбавлена батьківських прав, проте її син проживає окремо від неї та й чоловіка — у своєї бабусі, тому вона не може відповідати за виховання сина. Незважаючи на пояснення матері, суд виніс рішення про притягнення її до адміністра­тивної відповідальності. Дайте правовий аналіз ситуації. 2)Охарактеризуйте склад правопорушення, що мало місце.
Це правопорушення регулюється нормами адміністративного права, і основним НПА у цій галузі є Кодекс Законів про адміністративні право­порушення (КЗУпАП). Адміністративний проступок — це винне діяння, що посягає на цін­ності, які охороняються адміністративними законами, і зумовлює адміні­стративну відповідальність. У цьому випадку юридичним фактом є неправомірна дія — проступок. Ознаками правопорушення є: суспільна небезпечність; карність; протиправність; наявність вини. Згідно зі статтею 184 КЗпАП: «Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання перед­бачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попе­редження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Отже, спираючись на КЗпАП: «Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодек­сом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх за­мінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян». Таким чином, якщо мати не позбавлена батьківських прав, то вона підлягає накладенню на неї штрафу, незалежно від того, з ким проживала дитина. Можна зробити висновок: мати Сергієнка підлягає адміністративній нідповідальності за «невиконання батьками обов'язків щодо виховання дитини».
2.     Ялов, Возний, Крячко та Пучко розпивали спиртні напої на квартирі своєї знайомої. Коли Вознюк хотів залишити компанію, Ялов та Пучко, скрутивши йому руки, притримали його, а Крячко витяг з його кишені 800 гривень. Після цього вони виставили Вознюка за двері. Дайте юридичну оцінку діям учасників цієї ситуації.
Дії Ялова, Водного та Крячка являють собою пограбування, вчинені групою осіб.
3.     Бібікова власним автомобілем збила Ткаченка, якому у зв'язку з цим було заподіяно шкоду. Через деякий час Ткаченко звернувся до суду з вимогою про її відшкодування. Але Бібікова заявила, що вона була визнана невинною у ДТП і звільнена від кримінальної відповідальності, а тому на неї не може бути покладено обов'язок відшкодування шкоди, оскільки Цивіль­ний кодекс України передбачає вину як обов'язкову умову відповідаль­ності. Яке рішення повинен винести суд?
Відсутність у діях Бібікової  складу злочину не звільняє її  від відшкодуван­ня шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, оскільки така шкода відшкодовується незалежно від вини особи, яка цю шкоду заподіяла.
4.      Чи є злочином перехід дороги на червоний сигнал світлофора? Безквитковий проїзд? терористичний акт? наклеп?
5.     Журавський Олег спізнився на урок, Анакін Василь розбив у класі вікно. Що спільного в їхніх діях? Чи однаковою буде відповідальність за ці вчинки?
6.       Неповнолітній Астахов, знаючи, що у його однокласника Бородіна є мобільний телефон, захотів заволодіти ним. З цією метою він прийшов до Бородіна додому наче обмінятися дисками. Залишивши гостя на по­розі квартири, Бородін пішов до своєї кімнати міняти диски, а Астахов у цей момент витягнув мобільний телефон із піджака Бородіна і поклав до себе у кишеню, а потім виніс його з квартири. Як треба кваліфікувати ці діяння? Чи зміниться кваліфікація, якби Астахов заволодів телефоном під час перебування у квартирі Бородіна?
Це діяння кваліфікується Кримінальним кодексом України як зло­чин — крадіжка (проникнення у житло не було, тому що Бородін зали­шив гостя на порозі квартири). Визначимо його склад:об'єкт: загальний — цінності, взяті під охорону Кримінальним кодек­сом, родовий — власність, безпосередній — право власності на мо­більний телефон, предмет злочину — мобільний телефон; об'єктивна сторона: діяння у формі дії, а саме — крадіжка (таємне заволодіння Астаховим мобільним телефоном Бородіна під час візиту з приводу обміну дисків); суб'єкт: неповнолітній осудний Астахов, який досяг віку, з якого на­стає   кримінальна   відповідальність   за   скоєння   крадіжки   (тобто 14 років); суб'єктивна сторона: вина у формі прямого умислу, корисливі мотиви. Якщо Астахов захотів би заволодіти телефоном Бородіна під час пере­бування у його квартирі, то зміниться об'єктивна сторона, а саме обставини скоєння злочину — крадіжка, що не поєднана з проникненням у житло.
7.     Кури громадянина В. витоптали посіви озимини його сусіда. Чи буде цей громадянин притягнений до відповідальності? Якщо так, то до якої?
8.     Гуляючи пізно ввечері, діти ввімкнули плеєр на повну потуж­ність. Про яке правопорушення тут ідеться? Із якого віку передбачена відповідальність за ці дії?
9.     Громадянин Грицько знаходився на залізничному вокзалі та узяв з пе­рону валізу, яка залишилася без догляду. Валіза належала Матєєвій. Очевидцями цього стало подружжя Орлових, які, виступаючи на допиті свід­ками, показали, що на їх голосне гукання Грицько озирнувся та ще більше прискорив шаг. Коли його затримали правоохоронці, Грицько показав, що валізу він знайшов і ніяких гукань не чув. Чи є описаний вчинок злочином? Якщо так, дайте його кваліфікацію.
Ця правова ситуація регулюється нормами Кримінального права України. Дія Грицька має протиправний, суспільне небезпечний, винний характер. Об'єкт: право власності, майно Матєєвої — валіза.
10.       Громадянин Стеченко Олег Гаврилович, 4 жовтня 1984 р. н., був затриманий 18 жовтня 1998 р. за те, що 2 жовтня 1998 р. побив вуличні ліхтарі та два віконних скла в будинку № 41 по вул. Перемоги. Чи буде Стеченко О. Г. притягнутий до кримінальної відповідальності? (Ні: людина кримінальне відповідальна з 14 років, а Стеченку О. Г. на момент скоєння злочину було лише 13 років, тому він може притягуватися лише за адміністративним кодексом.)
У. Узагальнення знань
Робота в загальному колі
Які причини, на вашу думку, є першочерговими для вчинення праваопорушень?
VІ. Домашнє завдання
 Підготуватись до контрольної роботи



Немає коментарів:

Дописати коментар