5 клас                   Урок №______               Дата_______________
Тема: Пам’ятки історії як джерело історико-культурної інформації
Мета: ознайомити учнів з поняттям «пам’ятка історії», з’ясувати, що відноситься до пам’яток історії; розвивати вміння аналізувати отриману інформацію; виховувати повагу до історико - культурної спадщини України.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Хід уроку
І. Оргмомент
ІІ. Оголошення теми і мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.
ІІІ . Актуалізація знань
Як ви вважаєте, будівлі, споруди,  пам’ятники можуть бути джерелом інформації для істориків?
ІУ. Вивчення нового матеріалу
Па́м'ятка істо́рії — один із різновидів пам'яток культури, визначні місця, пов'язані з важливими історичними подіями, з життям та діяльністю відомих осіб, культурою та побутом народів:
-         будинки, споруди, їх комплекси (ансамблі),
-         окремі поховання та некрополі, місця масових поховань померлих та померлих (загиблих) військовослужбовців (у тому числі іноземців), які загинули у війнах, внаслідок депортації та політичних репресій на території України,
-         місця бойових дій, місця загибелі бойових кораблів, морських та річкових суден, у тому числі із залишками бойової техніки, озброєння, амуніції тощо. Як і інші типи пам'яток, пам'ятка містобудування може отримати статус національного або місцевого значення.
  Україна - держава з багатовіковою історією та культурою. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки - перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів. З усіх куточків земної кулі приїжджають сюди туристи, щоб побачити наші безцінні скарби. Державний реєстр нерухомих пам'яток України нараховує близько 56 тис. об'єктів історичної спадщини.
Вправа «Коло ідей»: учні повинні назвати приклади пам’яток історії.
Перегляд презентації «Пам’ятки України»
У. Узагальнення знань
1.     Що таке пам’ятка історії?
2.     Чи охороняються вони державою? Чому?
УІ. Підсумки уроку

УІІ. Домашнє завдання

Немає коментарів:

Дописати коментар